Urgjenca Gjuhesore

http://i1.sndcdn.com/avatars-000190855794-fcdxpd-original.jpg

0 Likes     0 Followers     1 Subscribers

Sign up / Log in to like, follow, recommend and subscribe!

Website
https://play.google.com/store/books/author?id=Gjovalin+Shkurtaj
Description
"Urgjenca Gjuhësore": aims to increase awareness among albanians, wherever they are in the world, so they maintain and protect the Albanian Language. We have a beautiful language that deserves to be spoken well by all those who call themselves Albanian. As long as the Albanian language will live - so will the Albanian nation and its people.
Language
🇬🇧 English
last modified
2018-03-07 12:24
last episode published
2018-03-07 12:20
publication frequency
33.49 days
Contributors
Gjovalin Shkurtaj author  
Urgjenca Gjuhësore owner  
Explicit
false
Number of Episodes
26
Rss-Feeds
Detail page
Categories
Education

Recommendations


Episodes

Date Thumb Title & Description Contributors
7.03.2018 http://i1.sndcdn.com/avatars-000190855794-fcdxpd-original.jpg

Emisioni 26 - Gëzuar 7 Marsin

Sa herë vjen 7 Marsi mendja na shkon më së pari te mësuesja e klasës së parë, te klasa ku shkelëm për së pari të ndrojtur e me mallëngjimin se po ndaheshim nga lodrat e përkëdhelitë amnore, por edhe me ëndjen e kureshtjen për të filluar udhën e di...
Gjovalin Shkurtaj author
14.02.2018 http://i1.sndcdn.com/avatars-000190855794-fcdxpd-original.jpg

Emisioni 25 - Shën Valentini

Kjo festë e bukur, e quajtur edhe dita e të dashuruarve, ashtu si shumëkund në Evropë e në mbarë botën, po merr përmasat dhe cilësimet e një feste të bukur, e një festë të të rinjve dhe, është tashmë një gjë e bukur se, kur vjen 14 shkurti, bashkë me d...
Gjovalin Shkurtaj author
8.02.2018 http://i1.sndcdn.com/avatars-000190855794-fcdxpd-original.jpg

Emisioni 24 - Roli i mediave për mbarëvajtjen e mëtejshme të gjuhës shqipe

Emisioni 24 - Roli i mediave për mbarëvajtjen e mëtejshme të gjuhës shqipe by Gjovalin Shkurtaj
Gjovalin Shkurtaj author
1.05.2017

Emisioni 23 - Si Thuhet? Prurje të reja të shqipes së shkruar dhe të folur

Pra, në bisedën e sotme dhe në vazhdim, do të flasim për kahet dhe përmasat e prurjeve të reja të shqipes së shkruar e të folur, duke vënë në peshoren e një gjykimi sa më të ftohtë e objektiv, të asaj që bie ndesh me normën e kodifikuar dhe që, sidoqof...
Gjovalin Shkurtaj author
6.03.2017

Emisioni 22 - Gjuha Shqipe në Maqedoni

Gjuha shqipe për shqiptarët e Maqedonisë është si rrezet e diellit botën e gjallë. Pa njohur gjuhën shqipe dhe vlerat e shqiptarisë për shqiptarët e Maqedonisë, ai vend nuk do të ketë kurrë qetësi e mbarësi. Njëra nga pikat më të rëndësishme të marrëv...
Gjovalin Shkurtaj author
5.02.2017

Emisioni 21 - Lamtumirë Dritero Agolli

Poeti, shkrimtari dhe dramaturgu, akademiku Dritëro Agolli u nda së gjallësh. Lamtumirën poetit të madh atdhetar e fjalëshpatë, po ia shoqërojmë me disa vlerësime për cilësitë gjuhëpasuruese e gjuhëdashëse të krijimtarisë së Tij, të cilat mbeten si po...
Gjovalin Shkurtaj author
24.12.2016

Emisioni 20 - Gëzuar Krishtlindjet 2016

Festa e Krishtlindjeve, apo sikundër quhej në Shqipen e hershme Kshndellat (nga lat.Cristi Natale) është festa me domethënien më të bukur e që e fton njeriun drejt mbarësisë, drejt harmonisë dhe gjetjes së ecurisë, që prin nga përvujtënia dhe mirësia p...
Gjovalin Shkurtaj author
16.12.2016

Emisioni 19 - Gjuha në këngën "Ma Thuaj Ti" të Rozana Radit

Kur këngët e reja shkojnë në shtratin e mbarë të traditës shqiptare, që vënë në muzikë fjalë të pikuara nga zemra dhe që prekin edhe plagë a probleme shqetësuese të kohës, qoftë të jetës së përditshme familjare, qoftë edhe të dukurive më të mëdha me ka...
Gjovalin Shkurtaj author
6.11.2016

Emisioni 18 - Pararendës të Sociolinguistikës Shqiptare

Ide të hershme për një qëndrim a konceptim sociolinguistik të gjuhës ka pasur edhe në radhët e gjuhëtarëve shqiptarë. Mund të përmendim, sidomos, Atë Justin Rrotën me mendimet e vlerësimet e tij rreth mundësisë që ka njeriu për ta “dredhë giuhën” sipas...
Gjovalin Shkurtaj author
5.08.2016

Emisioni 17 - Gjuha në këngët e Alban Skënderajt

Dëgjova këto ditë disa nga këngët më të reja të Alban Skënderajt, të cilin, qysh kur ka nisur të bëjë emër si këngëtar e deri tani që po shquhet si një nga më të mirët, e kam pëlqyer se është zëbukur e fjalëbukur, po e kam pëlqyer edhe për shqiptarinë ...
Gjovalin Shkurtaj author
29.05.2016

Emisioni 16 - "Ah...ç'të bën paraja" - Teatri "Zihni Sako"

Këto vitet e fundit, vëmë re me kënaqësi se ka një këndellje e rigjallërim të jetës teatrore në qytetet e mëdha, po edhe në qendrat e vogla, midis të cilave ia vlen të përmendim punën meritore dhe mbërritjet e Teatrit të qytetit të Gjirokastrës. Para...
Gjovalin Shkurtaj author
14.05.2016

Emisioni 15 - Sintaksa

Fjala a, më saktë termi, Sintaksa, ashtu si shumica e termave të gramatikës e të gjuhësisë, vjen nga greqishtja σύνταξις (syntaxis), dhe emërton disiplinën a pjesën e gramatikës që merret me mënyrat se si lidhen fjalët në fjali dhe fjalitë ndërmjet ty...
Gjovalin Shkurtaj author
23.04.2016

Emisioni 14 - Morfologjia

Në gjuhësi, morfologjia është dega kryesore e gramatikës, që merret me studimin e trajtave të fjalëve. Kështu kemi përdorimet e saj kryesore, si: Morfologjia e gjuhës shqipe; Sistemi morfologjik i gjuhës shqipe. Po edhe në rrafshe më të kufizuara, si p...
Gjovalin Shkurtaj author
10.04.2016

Emisioni 13 - Fonetika

Fonetikë quhet ajo degë e gjuhësisë që merret me studimin e mjeteve tingullore të gjuhës, me përbërjen dhe ndërtimin tingullor të saj, me theksimin e fjalëve, me timbrin e realizimin e tingujve zanorë e bashkëtingëllorë të një gjuhe. Fjala a termi fon...
Gjovalin Shkurtaj author
3.04.2016

Emisioni 12 - Gjuha Domethenia Dhe Kuptimet E Saj

Çfarë është gjuha ? Si mund ta përkufizojmë atë sa më thjeshtë e në mënyrë të atillë që ta kuptojnë jo vetëm ata që merren mirëfilli me punë gjuhe (si mësues, studiues, përkthyes, shkrimtarë, aktorë, gazetarë etj.) po edhe përgjithësisht nga ata që fl...
Gjovalin Shkurtaj author
20.02.2016

Emisioni 11 - Ndikimi gjuhësor i letërsisë në jetën e shoqërisë

Letërsia ushtron ndikim të ndjeshëm gjuhësor në jetën e shoqërisë. Nëpërmjet letërsisë së shkruar, masat e gjera të lexuesve njihen me pasurinë e leksikut të shqipes popullore, me fjalë e shprehje të reja të krijuara prej shkrimtarëve dhe i bëjnë ato p...
Gjovalin Shkurtaj author
6.02.2016

Emisioni 10 - Atdhetaria dhe Virtytet E Malësorëve Në Poemën Lahuta E Malcis

“Lahuta” është një enciklopedi e heroikës popullore të maleve tona: aty ka jo vetëm luftë e vdekje për atdhe, jo vetëm këngë për trimëritë e merituara e të kryera “jo për të grabitë të bijën e krajlit, as për të çetue në Krajli, por për të lirue nga pr...
Gjovalin Shkurtaj author
1.02.2016

Emisioni 9 - Elemente të etnografisë në romanin “Sikur të isha djalë” të Haki Stërmillit

Çdo krahinë ka pasur dhe ka burrat e vet të shquar, emrat që i kanë dhënë nder dhe që, në rrjedhë të moteve, kanë rrezatuar me bëmat e tyre në fusha të ndryshme, gjithmonë të nisur nga kahu i mbarë dhe i lëvdueshëm “po na Dibrës o t’ia lamë nji nam”, s...
Gjovalin Shkurtaj author
29.12.2015

Emisioni 8 - Disa dukuri të ligjërimit poetik

Letërsia artistike është quajtur “kudhër” e fjalës. Këtë e dinë mirë si poetët ashtu edhe krijuesit në prozë e në dramë. Idetë, personazhet, figurat dhe personalitetin e vet shkrimtari i shpreh dhe i pasqyron vetëm nëpërmjet gjuhës. Jo më kot thuhet se...
Gjovalin Shkurtaj author
21.12.2015

Emisioni 7 - Krishtlindjet dhe Nata e Buzmit

Ditët e fundit të vitit, në rrjedhë të kohërave, tradicionalisht kanë qenë dhe vijonë të jenë të lidhura me një simbolikë shumë të bukur të lindjes, të rilindjes dhe përgjithësisht të një mbarimi që, krejt natyrshëm, sjell fillim të ri. Shkon një vit, ...
Gjovalin Shkurtaj author
13.12.2015

Emisioni 6 - Fjalët e huaja në gjuhën shqipe

Emisioni 6 - Fjalët e huaja në gjuhën shqipe by Gjovalin Shkurtaj
Gjovalin Shkurtaj author
3.12.2015

Emisioni 5 - Figura e Gjergj Kastriotit-Skëndërbeut në letërsi dhe në folkor

Shqyrtimi historik dhe letrar i aspekteve të ndryshme të figurës dhe bëmave trimërore atdhetare të Skënderbeut ka bërë të mundur që të kuptohej e të ndriçohej më thellë madhështia e veprës së heroit dhe e epokës së tij në planin ideor, moral dhe, veça...
Gjovalin Shkurtaj author
27.11.2015

Emisioni 4 - Nderim për Ded Gjon Lulin

Me rastin e 100-vjetorit të rënies dhe të përurimit të Shtatores së tij në lulishten e Muzeut Historik Kombëtar, më 27 Nëntor 2015. Emri i Ded Gjon Lulit është emër nderues dhe peng madhështor i atdhetarisë e i qëndresës heroike për mbrojtjen e tro...
Gjovalin Shkurtaj author
24.11.2015

Emisioni 3 - Gjuha standarde dhe dialektet

Emisioni 3 - Gjuha standarde dhe dialektet by Gjovalin Shkurtaj
Gjovalin Shkurtaj author
22.11.2015

Emisioni 2 - A duhet një ligj për Gjuhën Shqipe ?

Should we have a law to protect the Albanian Language ?
Gjovalin Shkurtaj author
21.11.2015

Emisioni 1 - Urgjenca Gjuhësore

Kemi një gjuhë të bukur, por duhet ta mbrojmë, ta pasurojmë dhe ta pastrojmë atë me dashuri e kujdes. E keqja është se prej vitesh ka mangësi të disiplinës gjuhësore nga shteti, nga institucionet ku botohen libra, gazeta, revista dhe përgjithësisht në ...
Gjovalin Shkurtaj author