Radio D | Учење германски | Deutsche Welle

Paula und Philipp recherchieren mysteriöse Fälle. Folgen Sie den Redakteuren von Radio D quer durch Deutschland und lernen Sie dabei die deutsche Sprache! Dieser Kurs trainiert in besonderer Weise das Hörverstehen.

0 Likes     0 Followers     1 Subscribers

Sign up / Log in to like, follow, recommend and subscribe!

Website
http://www.dw.de/dw/0,,10727,00.html?maca=maz-DKpodcast_radiod1_maz-4434-xml-mrss
Description
Paula und Philipp recherchieren mysteriöse Fälle. Folgen Sie den Redakteuren von Radio D quer durch Deutschland und lernen Sie dabei die deutsche Sprache! Dieser Kurs trainiert in besonderer Weise das Hörverstehen.
Language
🇲🇰 Macedonian
last modified
2019-01-11 16:57
last episode published
2008-05-02 14:53
publication frequency
0.0 days
Contributors
DW.COM | Deutsche Welle owner   author  
Explicit
false
Number of Episodes
26
Rss-Feeds
Detail page
Categories
Education K-12 Higher Education Language Courses

Recommendations


Episodes

Date Thumb Title & Description Contributors
2.05.2008

Лекција 26 – Збогување со Ајхан

Тажна вест: Колегата Ајхан се збогува и се сели во Турција. Иако колегите му приредија изненадување, на забавата нема весело расположение. Кога Паула утрото пристигна во канцеларијата, ги затекна подготовките за забавата. Но, причината за прославата в...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Уредниците се обидуваат да го истражат значењето на зборот „getürkt“. Освен тоа, посетуваат необично пристаниште, каде секој брод добива посебен поздрав. Во пристаништето Вилком-Хефт бродовите ги поздравуваат со националната химна на земјата, под чие ...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 24 – Весникот:"Хамбургер цајтунг"

Утката Ојлалија ги наведува урединиците на вистинската трага. Тие откриваат дека колегите од весникот „Хамбургер цајтунг“ ги имаат замешано прстите во оваа игра. Паула, Филип и Ојлалија откриваат дека весникот „Хамбургер цајтунг“ ја измислил приказнат...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 23 – Нуркач со перка од ајкула

Паула и Филип ја решаваат загатката околу наводната ајкула и уште еднаш откриваат измама. На почетокот не им е јасна причината за оваа случка. Неочекувана помош пристигнува од утката Ојлалија. Во потрага по исчезнатиот сурфер Паула и Филип среќаваат н...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 22 – Исчезнатиот сурфер

Филип и Паула тргнуваат по трагите на ајкулата. Тие откриваат нешто многу чудно. Штица за сурфање, но без сурфер. Нивното внимание го привлекува и збунувачки напис во весник. Малку понастрана од турканицата двајцата уредници се обидуваат да дознаат шт...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 21 – Ајкула во Хамбург

Со оглед на неподносливите температури во редакцијата на Радио Д, на уредниците добро им доаѓа задачата што треба да ја извршат на море. Паула и Филип патот ги води кон Хамбург. На Паула, Филип и Ајхан не им е лесно. Горештината во канцеларијата е неп...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 20 – Анкета меѓу слушателите

Паула и Филип ги прашуваат слушателите за мислење. Тема во емисијата е: „Може ли лагата да биде грев?“"Може ли лагата да биде грев?" Ова прашање Паула и Филип им го поставуваат на слушателите. Повод се круговите во житното поле, за кои известуваа двајц...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 19 – Измамата е откриена

Иако се знае дека круговите во полето ги направиле селаните, Ојлалија цврсто верува дека постојат НЛО. Во потрага по мислењето на селаните за измамата со круговите, патот Паула и Филип ги води во локалната кафеана. Паула и Филип ја открија измамата со...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 18 – Ноќно посматрање

Паула и Филип се обидуваат да ја откријат тајната за мистриозните кругови, со тоа што ги набљудуваат полињата. Она што го откриваат, е спротивно на теоријата дека круговите се дело на вонземјани. Додека досетливиот сопственик на полињата преку ден им ...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 17 – Житни кругови

Мистериозни кругови во житно поле се новиот предизвик за Паула и Филип. Станува збор за писта за слетување на НЛО или некој сака да заработи на сметка на љупобитните? Кога Ајхан доаѓа во редакцијата, Паула и Филип веќе се заминати да направат репортаж...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 16 – Икар

Трагичниот јунак Икар од грчката митологија ги фасцинира двајцата новинари. Но, знаат ли слушателите воопшто кој е Икар? Паула и Филип ги запознаваат со него и ја раскажуваат неговата приказна. Костимот на Икар, што го носи едно момче, им даде идеја н...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 15 – Карневалски костими

Уредниците Паула и Филип уште еднаш од улица известуваат за карневалот. Притоа откриваат многу различни костими и попатно учат различни германски дијалекти. По враќањето во канцеларијата, Паула му се одмаздува на Ајхан и за чудо, притоа користи карнев...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 14 – Вештерки во Шварцвалд

Филип, наспроти очекувањата, жив и здрав известува од Шварцвалд и му се препушта на карневалското расположение околу него. Неговата колешка Паула, пак, има проблеми со карневалските обичаи. Филип ужива во карневалската атмосфера. Карневалската бркотни...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 13 – Розенмонтаг

Во редакцијата на Радио Д постои поделено мислење за карневалот. Различни се мислењата и на двајцата уредници, кои добиваат задача од Компу, од Шварцвалд да известуваат за карневалот. За карневалот кој во некои делови на Германија се слави интензивно,...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 12 – Дописи од слушатели

Доколку нешто не сте разбрале, добро решение е да препрашате. Професорот одговара на дописи од слушателите за досегашните лекции: добра можност за повторување и продлабочување на содржините. Слушателите прашуваат, Професорот одговара. Притоа тој детал...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 11 – Утката што зборува

Од каде всушност потекнува името Ојлалија? Компу, Ајхан и Јозефине го истражуваат значењето на името и наоѓаат повеќе одговори. Им помага колега од шпанската редакција, кој веќе слушнал дека во редакцијата има утка. Утката би сакала да знае какво знач...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 10 – Интервју со кралот Лудвиг

Филип се среќава со човекот кој во мјузиклот го глуми кралот Лудвиг и го замолува за интервју. Тој притоа го препознава неговиот глас. Во редакцијата за тоа време има неочекувана посета. Во замокот Нојшванштајн, Филип успева и без помош од Паула да од...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 09 – Музика за Лудвиг

И Филип наидува на трага која ќе му помогне да ја открие тајната на непознатиот човек: во весникот тој наоѓа оглас за мjузикл посветен на кралот Лудвиг. На патот до театарот тој интервјуира туристи од целиот свет. Додека Паула е во редакцијата на Ради...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 08 – Откривање на непознатиот човек

Паула и Филип го распрашуваат наводниот крал Лудвиг во замокот. Но, тогаш Паула сосем случајно открива нешто многу интересно. Таа се сети кој е всушност мистериозниот странец. На двајцата млади уредници им успева да направат интервју со наводно воскре...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 07 – Лудвиг, кралот на бајките

Паула и Филип го претставуваат романтичарот Лудвиг од Баварија и нештата кои тој најмногу ги сакал. Двајцата уредници ги водат слушателите на патување во 19 век и го претставуваат романтичниот крал Лудвиг: неговата љубов кон природата, музиката на ком...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 06 – Како почина кралот Лудвиг?

Во замокот Нојшванштајн Паула и Филип сретнаа непознат и многу таинствен човек, кој ја носи наметката на кралот Лудвиг. Тие истражуваат под какви мистериозни околности починал кралот. Човекот со раскошна наметка, иста како онаа на кралот Лудвиг, сака ...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 05 – Кралот Лудвиг е жив

Во Радио Д Паула и Ајхан го поздравуваат новиот колега. Веднаш потоа двајцата уредници ја добиваат првата задача: кралот Лудвиг од Баварија, кој одамна е мртов, наводно сé уште бил жив. Филип ги запознава колегите Паула и Ајхан, како и ексцентричната ...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 04 – Во исчекување на новиот колега

Во редакцијата на Радио Д сите го чекаат Филип. Паула и Ајхан, неговите идни колеги, се досадуваат. Но Филип едноставно не се појавува. Освен тоа и телефонската комуникација не функционира. Поради лошото време Филип многу задоцни. Тој се обидува да ја...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 03 – Патувањето кон Берлин

Филип тргнува за Берлин. Но лошото време му ги расипува плановите. Додека го чекаат уредниците им се претставуваат на слушателите. Филип патува со автомобил кон аеродромот во Минхен. Од таму сака да лета за Берлин. Но, како што најавија во временската...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 02 – Телефонски повик од Радио Д

Филип сé уште не може да се одмори. Покрај здодевните инсекти, сега му пречи и вревата кај соседите. Неочекуван телефонски повик од Берлин е повод тој веднаш да замине. Филип се упати кон Радио Д. Филип навистина не може да ужива во очекуваниот мир на...
DW.COM | Deutsche Welle author
2.05.2008

Лекција 01 – Посета на село

Филип е младо момче, кое со својот автомобил тргнува на село. Посетата кај мајка му Хане треба да биде одмор за него, но набргу Филип ги запознава и непријатните страни на селската идила."Недопрена природа, колку е убаво", вели Филип, кој сака малку да...
DW.COM | Deutsche Welle author