Mission Europe – Mission Berlin | Учење германски | Deutsche Welle

Mission Europe ist ein Sprachkurs für Anfänger und besteht aus den Krimis Mission Berlin, Misja Kraków und Mission Paris. Taucht jetzt ein in die Welt der Sprachen und lernt Deutsch, Polnisch oder Französisch!

0 Likes     0 Followers     1 Subscribers

Sign up / Log in to like, follow, recommend and subscribe!

Website
http://www.dw.de/dw/0,,10723,00.html?maca=maz-DKpodcast_missionberlin_maz-4433-xml-mrss
Description
Mission Europe ist ein Sprachkurs für Anfänger und besteht aus den Krimis Mission Berlin, Misja Kraków und Mission Paris. Taucht jetzt ein in die Welt der Sprachen und lernt Deutsch, Polnisch oder Französisch!
Language
🇲🇰 Macedonian
last modified
2019-01-14 14:47
last episode published
2008-06-20 16:25
publication frequency
0.01 days
Contributors
DW.COM | Deutsche Welle author   owner  
Explicit
false
Number of Episodes
25
Rss-Feeds
Detail page
Categories
Education K-12 Higher Education Language Courses

Recommendations


Episodes

Date Thumb Title & Description Contributors
20.06.2008

Mission Berlin 26 – Експерименти со времето

По враќањето во сегашноста, Ана се обидува заедно со Паул да ја блокира временската машина. Но, таа ја нема шифрата. Ана ја следи музиката и одненадеж се појавува жената во црвено. Ана е повторно во сегашноста и на Паул му го покажува ’рѓосаниот клуч ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 25 – Работите не се одвиваат според планот

Времето изминува и Ана мора да се раздели од Паул за да се врати на деветти ноември 2006 година. За исполнување на нејзината мисија и’ остануваат уште пет минути. Дали Ана ќе има доволно време? Соиграчот ја советува Ана да го искористи метежот во Берл...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 24 – Часовникот отчукува

Ана ја наоѓа металната футрола, што ја скри во 1961 година, но не може да ја отвори, бидејќи е ’рѓосана. Најпосле, сепак успева да ја отвори и во неа наоѓа стар клуч. Дали е тоа клучот за тајната? Времето лета, а Ана мора да ја отвори металната футрол...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 23 – Се гледаме подоцна

Момче со мопед ја превезува Ана до улицата „Бернауер“. Тоа е Емре Огур, кој и’ помага и и’ посакува многу среќа во Берлин. Соиграчот на компјутерската игра ја советува Ана да најде превоз до улицата „Бернауер“, оти времето истекува. Младото момче Емре...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 22 – Време е за акција

Ана пристигнува во Берлин во 1989 година, каде што се слави падот на Берлинскиот ѕид. Таа мора да се пробие низ толпата луѓе и да ја пронајде футролата. Дали ќе успее? Кога Ана сака да отпатува кон 1989 година, се појавуваат моторџиите со црни шлемови...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 21 – Нов план

Ана се враќа во 2006 година. Жената во црвено го киднапира свештеникот Кавалиер. Бидејќи не може да открие каде го кријат свештеникот, Ана патува во ноќта кон деветти ноември 1989 година, кога паѓа Берлинскиот ѕид. Назад во 2006 година, Ана дознава од...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 20 – Од едно во друго време

Ана е се’ уште далеку од решението на загатката. Кој настан сака да го спречи организацијата РАТАВА? По враќањето во 2006 година, следното патување ја води Ана во 1989 година. Но, дали овие скокови низ времето се опасни? По емоционалната разделба од П...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 19 – Љубов за време на Студената војна

Ана и Паул успеваат да и’ побегнат на жената во црвено и пристигнуваат во Западен Берлин. Паул и’ признава на Ана дека ја сака и со тоа уште повеќе ја заплеткува ситуацијата. Дали љубовта е шанса или пречка? Ана мора да стигне до Источен Берлин за да ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 18 – Скриената футрола

Ана открива дека жената во црвено е шефицата на РАТАВА. Остануваат уште само четириесет и пет минути до крајот на играта. Најважен патоказ за Ана е металната футрола што ја скрила жената во црвено. Одејќи кон улицата „Бернауер“, Хајдрун, Паул и Ана го...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 17 – Поставување барикади

Уште педесет минути: соиграчот одлучува да ризикува се’ и да и’ верува на касиерката. На радио јавуваат дека војниците од Источна Германија поставуваат барикади. Ана се’ уште не забележала дека касиерката е Хајдрун Драј. Соиграчот ја советува Ана да и...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 16 – Стара познаничка

Вооружените моторџии ја следат Ана и во 1961 година. Во ваквата опасна ситуација на Ана и’ помага непозната жена. Зошто жената сака да и’ помогне? Дали Ана може да и’ верува? Моторџиите во чекор ја следат Ана. Таа се крие во продавница за прехранбени ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 15 – Патување низ времето

Во поделениот Берлин, Ана мора да премине од источниот во западниот дел на градот. Но, тоа не е се’. Таа има само педесет и пет минути да открие кој настан од историјата сака да го избрише организацијата РАТАВА. По пристигнувањето во 1961 година, Ана ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 14 – Во минатото поради иднината

Ана ја наоѓа временската машина и дознава дека терористите сакаат да избришат важен историски настан. Но, за кој настан станува збор? Затоа соиграчот ја враќа Ана назад во 1961 година. Свештеникот може да го објасни значењето на реченицата: „In der Te...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 13 – Божја помош

Се чини дека црквата е вистинското место да се дојде до информации. Свештеникот и’ ја објаснува мелодијата на Ана и и’ кажува дека таа е клучот за временската машина. На каква машина мисли тој? По повторното стартување на играта, почнува борбата меѓу ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 12 – Црковна музика

На Ана и’ остануваат уште шеесет и пет минути. Таа во црквата открива дека музичката кутија, всушност, е извадениот дел од црковните оргули. Жената во црвено повторно се појавува и бара клуч од Ана. Но, каков клуч? Црковните оргули ја свират истата ме...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 11 – Брза храна

За време на ручекот во ресторанот, Ана му ја кажува таинствената реченица на Паул: „Решението е во поделбата, следи ја музиката“. Тој, пак, веднаш ја согледува опасноста и ја испраќа Ана кај свештеникот Кавалиер. Паул ја поправи музичката кутија, но м...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 10 – Во слепа улица

Соиграчот открива дека 13 август 1961 година е датумот кога е изграден Берлинскиот ѕид, а деветти ноември 1989 година е денот на неговиот пад. Мисијата е во тесна врска со овие два датума. Но, каква е задачата на Ана? Паул и Ана бегаат од жената во цр...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 09 – Недостасуваат траги

Ана бега од театарот, но жената во црвено ja следи до продавницата на Паул. Благодарение на Хајдрун, Ана успева повторно да побегне. Дел од сложувалката е составен, но како Ана да ги најде другите делови? Инспекторот Огур ја предупредува Ана на опасно...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 08 – Отворени сметки

Инспекторот Огур е повреден во вооружена пресметка со жената во црвено. Тој и’ ја открива на Ана тајната за РАТАВА, чија цел е да се избришат историските случувања. На крајот на силите, инспекторот и’ кажува еден датум. Инспекторот Огур претпоставува ...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 07 – Непознатиот непријател

За да им побегне на моторџиите, Ана се крие во вариете театарот. Таму ја сретнува Хајдрун, а од инспекторот Огур дознава дека организацијата РАТАВА е во потрага по неа. Но, што сакаат РАТАВА и жената во црвено од Ана? Играчот на компјутерската игра ја...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 06 – Жената во црвено

Ана случајно се судрува со една жена, која тврди дека тие се дружеле во 1961 година. Освен тоа, Ана е изненадена кога сфаќа дека ја следи некоја жена во црвено. Зад секој агол Ана ја чекаат непознати лица. Овој пат тоа е госпоѓата Хајдрун Драј, која т...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 05 – Дали се познаваме?

Ана ја носи музичката кутија на поправка. Меѓутоа, за Паул Винклер ова е многу повеќе отколку само работна обврска. Тој е уверен дека ја познава Ана од поодамна. Но, дали е можно тоа? Таа штотуку дојде. Кога Паул Винклер ја отвора музичката кутија, во...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 04 – Предупредувачки сигнали

Во улицата „Кант“ Ана наоѓа продавница за часовници, но таа е затворена. Ана дознава дека сопственикот е во некое кафуле. Се чини дека тие двајцата се познаваат. На Ана и’ остануваат уште сто минути. Ана дознава дека Лео Винклер е мртов. Свирачот на у...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 02 – Во бегство

Разговорот на Ана со инспекторот е прекинат од звуци на мотор и истрели. Ана бега и открива дека на музичката кутија е напишана адреса. Дали оваа трага ќе и` помогне? Во еден музеј Ана наоѓа засолниште од луѓето кои ја следат. Таа, исплашена од полици...
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2008

Mission Berlin 01 – Лошо будење

Мисијата на Ана е да ја заштити Германија од голема несреќа. Таа треба да ја реши загатката и да се одбрани од непознатите моторџии. На располагаѓе таа има 130 минути. Но, каде е првата трага? Ана се буди во собата број четиринаесет во еден германски ...
DW.COM | Deutsche Welle author