Deutsch – warum nicht? Серија 4 | Учење германски | Deutsche Welle

Андреас ги заврши студиите и е подготвен да го почне истражувањето за неговиот прв напис. Истражувањето го води него (а секако и таинствената Екс) во поранешната Источна Германија. Граматички акценти: пасив, зависни споредни реченици, рефлексивни глаголи, конјунктив.

0 Likes     0 Followers     1 Subscribers

Sign up / Log in to like, follow, recommend and subscribe!

Website
http://www.dw.de/dw/0,,10224,00.html?maca=maz-DKpodcast_dwn4_maz-4431-xml-mrss
Description
Андреас ги заврши студиите и е подготвен да го почне истражувањето за неговиот прв напис. Истражувањето го води него (а секако и таинствената Екс) во поранешната Источна Германија. Граматички акценти: пасив, зависни споредни реченици, рефлексивни глаголи, конјунктив.
Language
🇲🇰 Macedonian
last modified
2019-01-13 10:44
last episode published
2007-06-20 09:18
publication frequency
2.83 days
Contributors
DW.COM | Deutsche Welle owner   author  
Explicit
false
Number of Episodes
26
Rss-Feeds
Detail page
Categories
Education K-12 Higher Education Language Courses

Recommendations


Episodes

Date Thumb Title & Description Contributors
20.06.2007

Лекција 01 - Tоа е брилјантна идеја!

Позади кулисите- Андреас во студиото за снимање Граматички дел: повторување: местото на зборовите во реченицата.
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 02 - Што сакате да правите?

Нови цели- сите сакаат да си одат од Ахен... Граматички дел: зависни реченици: извични реченици
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 03 - Бранденбург: вода, песок и компири

Една сојузна република се претставува... Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 04 - “Господин фон Рибек на Рибек”- Herr von Ribbek auf Ribbek

Приказната со крушите... Граматички дел: зависни реченици (II) : темпорални реченици
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 05 - Песната беше забранета

Судбината на едно крушово дрво... Граматички дел: Passiv
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 06 - По пресвртот

Повторнообединета Германија- луѓето и нивните судбини... Граматички дел: зависни реченици (III) и концесивни реченици
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 07 - Едно мултикултурно општество

Приказната за дарежливиот пруски крал... Граматички дел: зависни реченици (III): финални реченици со um...zu
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 08 - УФА- студијата во Бабелсберг

Приказната за германската фабрика на соништата... Граматички дел: зависни реченици (IV): финални реченици со damit
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 09 - Eine Kräuterhexe - “Билјарката “

На работ од улицата: Андреас сретнува една невообичаена жена... Граматички дел: pronominaladverbien ( da+ Präp.)
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 10 - Мекленбург- предпомеранија: вода и бродоградилишта

Една сојузна република се претставува Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 11 - Островот Риген

Прекрасна природа и бизнисмени лакоми за пари... Граматички дел: kojunktiv II на haben i sein
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 12 - Клаус Стертебекер

Приказната за еден славен пират... Граматички дел: kojunktiv II на модалните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 13 - Веслачки клуб

Една девојка раскажува за животот во ДДР... Граматички дел: коњунктив со глаголот würde
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 14 - Да се живее во монтажни згради

Репортажата на Андреас; луѓето раскажуваат за животот во ДДР... Граматички дел: рефлексивни глаголи (I)
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 15 - Саксонија: музика и индустрија

Една сојузна република се претставува... Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 16 - Еколашки проблеми

Во Лајпциг: Андреас го посетува Др.Тирман... Граматички дел: рефлексивни глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 17 - Една прошетка низ Лајпциг

Др.Тирман му го покажува на Андреас неговиот роден град... Граматички дел: компарација на придавки
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 18 - Порцелан- бело злато

Приказната на еден посебен материјал... Граматички дел: релативни реченици (I)
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 19 - Предна Саксонија: природа- индустрија- религија

Една сојузна република се претставува Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 20 - “Карпата е германец”

Приказната за едно брдо и неговите вештерки... Граматички дел: компаратив со so...wie или als
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 21 - Јагленот- црното злато

Приказната на еден посебен материјал... Граматички дел: зависни реченици (IV)
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 22 - Тирингија- зеленото срце

Една сојузна република се претставува... Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 23 - Митот за Барбароса

Приказната за кралот со црвената брада... Граматички дел: релативни реченици (II)
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 24 - Лутер на Вартбург

Приказната за една храбра спасувачка акција... Граматички дел: релативни реченици (III)
DW.COM | Deutsche Welle author
10.04.2007

Лекција 25 - The Blue Flowers

DW.COM | Deutsche Welle author
10.04.2007

Лекција 26 - Волшебен збор

Можеби Екс сепак може да стане видлива... Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author