Deutsch – warum nicht? Серија 3 | Учење германски | Deutsche Welle

Андреас сè уште работи во Ахен, но д р Тирман има нова работа за идниот новинар. Него го очекува уште поголем и повозбудлив град: Берлин. Граматички акценти: минато несвршено време, зависни реченици, деклинација на придавките.

0 Likes     0 Followers     1 Subscribers

Sign up / Log in to like, follow, recommend and subscribe!

Website
http://www.dw.de/dw/0,,10224,00.html?maca=maz-DKpodcast_dwn3_maz-4430-xml-mrss
Description
Андреас сè уште работи во Ахен, но д р Тирман има нова работа за идниот новинар. Него го очекува уште поголем и повозбудлив град: Берлин. Граматички акценти: минато несвршено време, зависни реченици, деклинација на придавките.
Language
🇲🇰 Macedonian
last modified
2019-01-14 14:55
last episode published
2007-06-20 08:57
publication frequency
2.83 days
Contributors
DW.COM | Deutsche Welle owner   author  
Explicit
false
Number of Episodes
26
Rss-Feeds
Detail page
Categories
Education K-12 Higher Education Language Courses

Recommendations


Episodes

Date Thumb Title & Description Contributors
20.06.2007

Лекција 01 - Музиката е супер!

Една позната пеачка и една позната мелодија Граматички дел: повторување на техниките на слушање
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 02 - Екс е моето име

Сте го испуштиле I и II дел? Кој учествуваше до сега... Граматички дел: повторување на формите на презент
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 03 - Ќе ме земеш со тебе?

Патување кон Брисел- и едно непријатно изненедување... Граматички дел: повторување на формите на неправилните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 04 - Имате ли карта на градот?

Меден месец во Ахен... Граматички дел: повторување на имињата и членовите
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 05 - Јас ќе ги поделам пијалоците

Роденденска забава- Андреас слави со пријателите... Граматички дел: повторување на формите на членовите.
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 06 - Тој не го знае неговиот роденден?

Други земји, други обичаи- роденден во Турција Граматички дел: повторување на глаголите со акузатив и датив
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 07 - Те молам дај ми ги проспектите!

Прошетка низ градот Ахен... Граматички дел: повторувања на императивот
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 08 - Ништо не сум слушнал за неа

Сеуште нема трага од Екс... Граматички дел: повторување на перфектот со haben и sein
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 09 - Јас и испеав една песна.

Зашто ја нема Екс? Др.Тирман има објаснување... Граматички дел: повторување на редоследот на зборовите во реченицата
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 10 - Сакам предвремено да резервирам соба.

Гости кои многу очекуваат: и кучето мора да дојде во хотелот... Граматички дел: повторување на модалните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 11 - Таа расфрлаше грашок

Екс кај хаинцелчовечињата... Граматички дел: имперфект на правилните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 12 - Некој треба да го каже волшебниот збор

Екс не сме сé да знае... Граматички дел: имперфект на модалните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 13 - Каде сте го паркирале автомобилот?

Еден гостин од хотелот има еден проблем... Граматички дел: повторување на редоследот на зборовите во главните реченици
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 14 - Тие се сетија на Фридрих

Еден поет помегу глувците- Госпоѓата Бергер раскажува една приказна... Граматички дел: имперфект на неправилните глаголи
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 15 - Невидлива и дрска

Една стара пријателка е повторно тука... Граматички дел: придавки
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 16 - Но денес тоа е поинаку

Андрас и Екс одат на долго патување... Граматички дел: сврзници
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 17 - Имам уште еден куфер во Берлин

Берлински тонови- еден колаж Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 18 - “Железничката станица- зоолошка градина “- Bahnhof Zoo

Aндреас и Екс пристигнуваат во Берлин Граматички дел: зависни реченици со weil
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 19 - Убаво што сте во Берлин

Андреас телефонира со Др.Тирман Граматички дел: зависни реченици со dass
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 20 - Пред да се изгради ѕидот

ДР.Тирман раскажува приказни за Берлин... Граматички дел: зависни реченици со als или bevor.
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 21 - Сé ќе биде многу скапо

Андреас интервјуира луѓе во Берлин... Граматички дел: идно време- Futur
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 22 - Берлин Александарплац

Писмо за родителите на Андреас... Граматички дел: деклинација на придавки ( I )
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 23 - Славната болница Charité

Др.Тирман ја раскажува приказната за еден познат објект... Граматички дел: деклинација на придавки ( II )
DW.COM | Deutsche Welle author
20.06.2007

Лекција 24 - Мртвите не се секогаш умрени.

Андреас и Екс на посета кај познати личности... Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author
10.04.2007

Лекција 25 - Најпрво се надевам на мали задачи

Др.Тирман му го објаснува на Андреас неговиот нов проект... Граматички дел: додатоци на глаголот
DW.COM | Deutsche Welle author
10.04.2007

Лекција 26 - Ние едноставно сакаме да бидеме заедно

Еден познат пеач и една позната песна Граматички дел: нема нова граматика
DW.COM | Deutsche Welle author